Haimes per la dignitat del Poble Sahrauí

HAIMES PER LA DIGNITAT DEL POBLE SAHRAUÍ és un acte reivindicatiu que cada any Acció Solidària amb el Sàhara de Vilanova i la Geltrú organitza amb la pretensió de cridar al món la injusta situació en la que viu el poble sahrauí, des de fa més de 40 anys, uns patint un exili forçat i altres sota l’ocupació militar i civil del règim marroquí, patint dia a dia la vulneració constant dels Drets Humans. Separats uns dels altres per un mur de 2.500 quilòmetres, sembrat per més d’un milió de mines.

IMG_4205 (3)

Manifest de HAIMES PER LA DIGNITAT DEL POBLE SAHRAUÍ

PER UN SÀHARA LLIURE I INDEPENDENT

¡SÍ A LA INDEPENDÈNCIA, NO A L’OCUPACIÓ!

HAIMES PER LA DIGNITAT DEL POBLE SAHARUÍ vol ser un crit alt i fort de reivindicació per la llibertat del Poble Sahrauí, un altaveu per la recuperació de la dignitat d’aquest poble que viu des fa 40 anys entre l’exili i l’ocupació.

  • Avui, la platja de Ribes Roges, amb les haimes, l’olor del te, el color de la henna … ens apropa als nostres amics i amigues, a les nostres famílies sahrauís que viuen exiliades a la hamada algeriana, separats per el mur de la vergonya dels seus familiars i amics dels territoris ocupats pel regne del Marroc, al Sàhara Occidental.
  • Avui alguns s’han banyat en aquest mar tan blau. No obstant això part dels exiliats sahrauís només han vist alguna cosa semblant a les fotos dels llibres … altres ho tenen entre els records de la seva infància.
  • Aquests dos dies hem compartit moments entranyables amb els nostres amics, hem rigut amb ells, hem conversat … en canvi, ells, els sahrauís dels territoris ocupats, han patit estar dies, mesos i fins i tot anys sense saber res dels seus amics, perquè estan empresonats o perquè han desaparegut simplement per dir el que pensaven ..
  • Dins d’una estona la majoria de nosaltres anirem a reunir-nos amb les nostres famílies. Ells, els que van tenir que exiliar-se i els que viuen en territoris ocupats, fa 40 anys que no les veuen. I n’hi ha que ni tan sols coneixen …

Perquè tot això s’acabi, per que puguin banyar-se a les platges de l’Aaiun, perquè puguin compartir el té amb els seus amics sense por a que els treguin a cops de la seva casa, o, simplement, perquè puguin passejar tranquil·lament pels carrers de Smara i tornar a abraçar-se amb els seus pares i els seus germans … tot per això, hem seguir al seu costat ferms i constants, amb la mateixa voluntat i coratge que han tingut ells tots aquests anys.

Ningú, ningú, no pot negar-los el seu dret a l’autodeterminació; cap excusa val per violar el seu dret a decidir sobre el que els convé i interessa, pel que fa a allò que legítimament és seu.

I mentre això arriba, en un futur que esperem no sigui no molt llunyà, hi ha que preservar la seguretat i la dignitat de tota la població sahrauí. Hem d’exigir que es defensin els seus drets i es compleixin de manera estricta les exigències i recomanacions contingudes en la Carta dels Drets de l’Home i de la Dona, i del Ciutadà i de la Ciutadana, amb valor ètic i bàsic pel conjunt de tots els éssers humans. I si l’ONU, l’Unió Europea o l’Estat Espanyol no es senten capaços de garantir-ho, nosaltres, com a societat civil, como col·lectius solidaris amb la causa sahrauí, com homes i dones d’aquest poble, seguirem exercint el nostre de propi dret a exigir que es garanteixi aquesta protecció i la observació del seu compliment.

Des dels nostres pobles i ciutats, des de les nostres organitzacions, units més que mai en favor de del poble sahrauí, volem que arribi a totes arreu, a les institucions nacionals i internacionals, la veu de la dignitat i de la justícia, de l’honestedat i de la legitimitat:

AVUI A  VILANOVA I LA GELTRÚ, MÉS FORT QUE MAI, EXIGIM EN NOM DEL POBLE SAHRAUÍ EL DRET A L’EXERCICI DE LA SEVA SOBIRANIA

SÍ A LA INDEPENDÈNCIA, NO A L’OCUPACIÓ !.

ELS VOLEM A CASA SEVA, JA !!!

PER LA DIGNITAT DEL POBLE SAHRAUÍ, VISCA EL SÀHARA LLIURE!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *